Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku - Boeuf bourguignon

Tento recept je oslavou francouzské kuchyně – spojení kvalitního vína, bylinek a ingrediencí, které se v kuchyni promění v dokonalou harmonii chutí. Boeuf bourguignon (burgundské hovězí) je ideální nejen na sváteční oběd nebo romantickou večeři. Oceníte ho kdykoliv, kdy budete chtít pohladit své smysly a servírovat něco výjimečného. Připravte si skleničku vína, zapalte sporák a pusťte se do tohoto kulinářského dobrodružství. Hovězí po burgundsku právě začíná...

Hovězí po burgundsku - Ingredience

Ingredience pro počet porcí: 6-8
  • 1,5 až 2 kg hovězího masa (kližka, krk apod.)
  • 1 láhev (750 ml) vína, ideálně Pinot Noir, stačí levnější
  • 1,5 litru hovězího vývaru (případně bujón)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla + 2 kostičky do závěrečné fáze
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 petržele (množství podobně jako mrkve) nebo 1 zelená část pórku
  • 2 středně velké cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 5 stroužků česneku
  • 4 větvičky tymiánu
  • 2–3 bobkové listy
  • 1 osminka (max) čokolády na vaření
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup - hovězí po burgundsku

  • 1Maso nakrájej na větší kousky (cca 6-8 cm) a vlož do hrnce. Přidej nahrubo pokrájenou cibuli, mrkev, petržel, řapíkatý celer a podrcené (pouze zmáčknuté, ne propasírované) stroužky česneku. Do směsi přidej všechny bylinky (tymián, bobkový list). Nakonec to zalij lahví červeného vína a celou tuhle marinádu s masem dej alespoň na 1-2 hodiny do ledničky.
  • 2Marinádu vyndej z ledničky, vylov maso, osuš ho, osol a opepři podle chuti. Maso pak popraš bílou moukou (nebo ho v ní vyválej a oklepej) a v jiném hrnci osmahni na oleji. Při ozmažení můžeš přidat i lžíci másla. Maso musí být po všech stranách hezky do zlatova. Potom maso přendej do jiné nádoby a z výpeku v hrnci vylij přebytečný tuk.
  • 3Nyní, do ještě horké nádoby po smažení, naliješ celý nálev s vínem a zeleninou, a za mírného varu očistíš výpek přilnutý k hrnci dřevěnou vařečkou tak, abys vše připečené dostal pěkně zpátky do směsi s vínem.
  • 4Teď vše provaříš, potřebujeme dostat pryč alkohol… takže buďto flambuješ (na oheň pozor, nedělej to pod digestoří) a nebo několik dalších minut povař. Teď přidej zpátky maso, a zalij vývarem tak, aby byly všechny kousky hezky ponořený. Přidej ještě 2 lžíce rajského protlaku a přiveď k varu. Pokud se tvoří pěna, posbíráš ji, hrnec zaklopíš pokličkou a jde to všechno do trouby.
  • 5Trouba na 150 °C na 3 hodiny (předvolba: horní + dolní ohřev + ventilátor). Pak maso zkontroluješ, musí být pěkně měkké a jemné, otestuj to vidličkou. Pokud není, šup s tím zpátky do trouby a přidej třeba další půl hodinky. Takhle to může běžet klidně i další 2 hodiny, podle stavu masa.
  • 6Už je pěkně měkoučké? Super! Teď vyber maso z hrnce, omáčku přeceď přes cedník a zeleninu vyhoď. Že je ti to líto, protože: "Co by za to daly děti v Africe?" OK, tak si trochu zeleniny propasíruj přes cedník a nebo si ji dej stranou a pak část použij při dozdobení…
  • 7Teď omáčku promíchej, přiveď k varu a svař na požadovanou hustotu. Pokud jsi dodržel gramáže a litry, bude mít výsledná omáčka tak 750ml. Při svařování můžeš sbírat pěnu a rezatá oka z povrchu. Teď už vypni sporák a za stálého míchání rozpustíš pár kostek studeného (!) másla (tomu se říká "montírování" z francouzského „monter au beurre“), aby se omáčka hezky leskla, zahustila a dostala jemnost a vůni.
  • 8Teď ještě přidej kousek čokolády na vaření, výborně to celé doladí! Stačí 2 kostičky, zas to nepřežeň, prostě přiměřeně... Vrať do hrnce maso, co sis dal stranou, ať se to hezky prohřeje. A můžeš servírovat! Jakou přílohu? Bramborová kaše je ideální, uvidíš, jak si pošmákneš. Dobrou chuť!

Hovězí po burgundsku krok za krokem

Hovězí po burgundsku
1
Celý seznam ingrediencí najdeš v popisu.
Hovězí po burgundsku
2
Maso nakrájíš na kousky a dáš do hrnce.
Hovězí po burgundsku
3
Pokrájej mrkev, cibuli, petržel, řapíkatý celer, pomačkej česnek.
Hovězí po burgundsku
4
Všechno dej do hrnce spolu s bobkovým listem a tymiánem.
Hovězí po burgundsku
5
Promíchej, přikryj pokličkou a jde to do lednice.
Hovězí po burgundsku
6
Nech to tam alespoň 1-2 hodiny marinovat, víc je líp. Pak vyndej maso a osuš.
Hovězí po burgundsku
7
Osušené maso osol, opepři (zlehka, podle chuti), obal v mouce a oklepej.
Hovězí po burgundsku
8
Na olivovém oleji rozpal kousek másla, budeme opékat maso.
Hovězí po burgundsku
9
Kousky masa zprudka zatáhni, ať jsou hezky do zlatova.
Hovězí po burgundsku
10
Výpek z masa nech v hrnci, pokud je tam přebytečný tuk, vylej ho.
Hovězí po burgundsku
11
Na výpek nalij marinádu s vínem a pomocí dřevěné vařečky vše hezky odvař ze dna.
Hovězí po burgundsku
12
Marinádu chvilku povař, ať se zbaví alkoholu z vína. Pak přidej vývar a rajský protlak.
Hovězí po burgundsku
13
Maso zalij vývarem tak, aby bylo hezky ponořený.
Hovězí po burgundsku
14
Hrnec jde do trouby na 150 °C, bude tam minimálně 2-3 hodinky (podle druhu masa).
Hovězí po burgundsku
15
Občas to vyndej, maso co plave u povrchu promíchej a dolij vývarem.
Hovězí po burgundsku
16
Průběžně zkoušej vidličkou, jestli už se maso rozpadá. Musí být jako dort!
Hovězí po burgundsku
17
Už změklo? Super! Troubu můžeš vypnout. Maso vylov z omáčky.
Hovězí po burgundsku
18
Omáčku přeceď do menšího hrnce. Zeleninu z cedníku vyhoď, všechno důležitý už je v omáčce.
Hovězí po burgundsku
19
Jestli ti zbyl vývar, dolij ho do hrnce a omáčku redukuj. Rezatou pěnu na povrchu posbírej a zbav se ji.
Hovězí po burgundsku
20
Už jsi to zredukoval pod litr? Ok, teď už je to na tobě, jakou hustotu preferuješ. Přidej kousek čokolády na vaření.
Hovězí po burgundsku
21
Teď tam hoď postupně 2 kostičky másla, máslo studený, omáčka vroucí, takže míchej, michej...
Hovězí po burgundsku
22
A je to! Maso vrať zpátky do hrnce, klidně ještě minutku povař, ať se všechno hezky prohřeje.
Hovězí po burgundsku
23
Hovězí po burgundsku je pecka s bramborovou kaší. Užij si to, je to jízda!


TIP: Na přípravu Boeuf bourguignon se kromě hovězího krku a kližky hodí také hovězí líčka, podkrčí, podplečí, karabáček, žebro s kostí nebo i plec. Jakmile je to hezky masité a s větším obsahem kolagenu (želatiny), nemůžeš šlápnout vedle. Hovězí po burgundsku pak dostává ty opravdový grády!
Připravte si steak podle svého gusta
Rozpalte grill a pozvěte kámoše. Naučíme vás fígle, jak na dokonale propečený steak. Už nikdy žádnej "černej puk", ale šťavnatej kus masíííčka!
Jak na to