Hovězí po burgundsku
Hovězí po burgundsku - Boeuf bourguignon
Tento recept je oslavou francouzské kuchyně – spojení kvalitního vína, bylinek a ingrediencí, které se v kuchyni promění v dokonalou harmonii chutí.
Boeuf bourguignon (burgundské hovězí) je ideální nejen na sváteční oběd nebo romantickou večeři. Oceníte ho kdykoliv, kdy budete chtít pohladit své smysly a servírovat něco výjimečného. Připravte si skleničku vína, zapalte sporák a pusťte se do tohoto kulinářského dobrodružství.
Hovězí po burgundsku právě začíná...
Hovězí po burgundsku - Ingredience
Ingredience pro počet porcí: 6-8
- 1,5 až 2 kg hovězího masa (kližka, krk apod.)
- 1 láhev (750 ml) vína, ideálně Pinot Noir, stačí levnější
- 1,5 litru hovězího vývaru (případně bujón)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla + 2 kostičky do závěrečné fáze
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 středně velké mrkve
- 2 petržele (množství podobně jako mrkve) nebo 1 zelená část pórku
- 2 středně velké cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 5 stroužků česneku
- 4 větvičky tymiánu
- 2–3 bobkové listy
- 1 osminka (max) čokolády na vaření
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- Sůl a pepř podle chuti
Postup - hovězí po burgundsku
- 1Maso nakrájej na větší kousky (cca 6-8 cm) a vlož do hrnce. Přidej nahrubo pokrájenou cibuli, mrkev, petržel, řapíkatý celer a podrcené (pouze zmáčknuté, ne propasírované) stroužky česneku. Do směsi přidej všechny bylinky (tymián, bobkový list). Nakonec to zalij lahví červeného vína a celou tuhle marinádu s masem dej alespoň na 1-2 hodiny do ledničky.
- 2Marinádu vyndej z ledničky, vylov maso, osuš ho, osol a opepři podle chuti. Maso pak popraš bílou moukou (nebo ho v ní vyválej a oklepej) a v jiném hrnci osmahni na oleji. Při ozmažení můžeš přidat i lžíci másla. Maso musí být po všech stranách hezky do zlatova. Potom maso přendej do jiné nádoby a z výpeku v hrnci vylij přebytečný tuk.
- 3Nyní, do ještě horké nádoby po smažení, naliješ celý nálev s vínem a zeleninou, a za mírného varu očistíš výpek přilnutý k hrnci dřevěnou vařečkou tak, abys vše připečené dostal pěkně zpátky do směsi s vínem.
- 4Teď vše provaříš, potřebujeme dostat pryč alkohol… takže buďto flambuješ (na oheň pozor, nedělej to pod digestoří) a nebo několik dalších minut povař. Teď přidej zpátky maso, a zalij vývarem tak, aby byly všechny kousky hezky ponořený. Přidej ještě 2 lžíce rajského protlaku a přiveď k varu. Pokud se tvoří pěna, posbíráš ji, hrnec zaklopíš pokličkou a jde to všechno do trouby.
- 5Trouba na 150 °C na 3 hodiny (předvolba: horní + dolní ohřev + ventilátor). Pak maso zkontroluješ, musí být pěkně měkké a jemné, otestuj to vidličkou. Pokud není, šup s tím zpátky do trouby a přidej třeba další půl hodinky. Takhle to může běžet klidně i další 2 hodiny, podle stavu masa.
- 6Už je pěkně měkoučké? Super! Teď vyber maso z hrnce, omáčku přeceď přes cedník a zeleninu vyhoď. Že je ti to líto, protože: "Co by za to daly děti v Africe?" OK, tak si trochu zeleniny propasíruj přes cedník a nebo si ji dej stranou a pak část použij při dozdobení…
- 7Teď omáčku promíchej, přiveď k varu a svař na požadovanou hustotu. Pokud jsi dodržel gramáže a litry, bude mít výsledná omáčka tak 750ml. Při svařování můžeš sbírat pěnu a rezatá oka z povrchu. Teď už vypni sporák a za stálého míchání rozpustíš pár kostek studeného (!) másla (tomu se říká "montírování" z francouzského „monter au beurre“), aby se omáčka hezky leskla, zahustila a dostala jemnost a vůni.
- 8Teď ještě přidej kousek čokolády na vaření, výborně to celé doladí! Stačí 2 kostičky, zas to nepřežeň, prostě přiměřeně... Vrať do hrnce maso, co sis dal stranou, ať se to hezky prohřeje. A můžeš servírovat! Jakou přílohu? Bramborová kaše je ideální, uvidíš, jak si pošmákneš. Dobrou chuť!
Hovězí po burgundsku krok za krokem
1
Celý seznam ingrediencí najdeš v popisu.
2
Maso nakrájíš na kousky a dáš do hrnce.
3
Pokrájej mrkev, cibuli, petržel, řapíkatý celer, pomačkej česnek.
4
Všechno dej do hrnce spolu s bobkovým listem a tymiánem.
5
Promíchej, přikryj pokličkou a jde to do lednice.
6
Nech to tam alespoň 1-2 hodiny marinovat, víc je líp. Pak vyndej maso a osuš.
7
Osušené maso osol, opepři (zlehka, podle chuti), obal v mouce a oklepej.
8
Na olivovém oleji rozpal kousek másla, budeme opékat maso.
9
Kousky masa zprudka zatáhni, ať jsou hezky do zlatova.
10
Výpek z masa nech v hrnci, pokud je tam přebytečný tuk, vylej ho.
11
Na výpek nalij marinádu s vínem a pomocí dřevěné vařečky vše hezky odvař ze dna.
12
Marinádu chvilku povař, ať se zbaví alkoholu z vína. Pak přidej vývar a rajský protlak.
13
Maso zalij vývarem tak, aby bylo hezky ponořený.
14
Hrnec jde do trouby na 150 °C, bude tam minimálně 2-3 hodinky (podle druhu masa).
15
Občas to vyndej, maso co plave u povrchu promíchej a dolij vývarem.
16
Průběžně zkoušej vidličkou, jestli už se maso rozpadá. Musí být jako dort!
17
Už změklo? Super! Troubu můžeš vypnout. Maso vylov z omáčky.
18
Omáčku přeceď do menšího hrnce. Zeleninu z cedníku vyhoď, všechno důležitý už je v omáčce.
19
Jestli ti zbyl vývar, dolij ho do hrnce a omáčku redukuj. Rezatou pěnu na povrchu posbírej a zbav se ji.
20
Už jsi to zredukoval pod litr? Ok, teď už je to na tobě, jakou hustotu preferuješ. Přidej kousek čokolády na vaření.
21
Teď tam hoď postupně 2 kostičky másla, máslo studený, omáčka vroucí, takže míchej, michej...
22
A je to! Maso vrať zpátky do hrnce, klidně ještě minutku povař, ať se všechno hezky prohřeje.
23
Hovězí po burgundsku je pecka s bramborovou kaší. Užij si to, je to jízda!
TIP: Na přípravu Boeuf bourguignon se kromě
hovězího krku a
kližky hodí také
hovězí líčka,
podkrčí,
podplečí,
karabáček,
žebro s kostí nebo i
plec. Jakmile je to hezky masité a s větším obsahem kolagenu (želatiny), nemůžeš šlápnout vedle.
Hovězí po burgundsku pak dostává ty opravdový grády!
Připravte si steak podle svého gusta
Rozpalte grill a pozvěte kámoše. Naučíme vás fígle, jak na dokonale propečený steak. Už nikdy žádnej "černej puk", ale šťavnatej kus masíííčka!